Selecteer per datum:

di 28 apr - 13:39
Zaterdagavond en -nacht hebben politie en Indigo in Zoutelande ruim zestig jongeren onder de 18 jaar op alcohol gecontroleerd. De blaasactie werd van 21.30 tot 01.00 uur gehouden in het kader van de Zeeuwse Jeugd en Alcoholcampagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’. Het bleek dat dertig jongeren hadden ingedronken. Alle jongeren verleenden vrijwillig medewerking aan een blaastest. Twee van hen hadden sterke drank bij zich en ontvingen een verwijzing naar Halt.

Van de dertig jongeren hadden er negentien een waarde van onder de 0,50 promille. Tijdens de blaastest bleken zeven personen een promillage tussen 0,50 en 1,00 en zelfs vier jongeren hadden een promillage boven de 1,00, namelijk 1,15; 1,17; 1,26 en 1,41.

De vier ouders van de jongeren, die boven één promille bliezen, zijn onmiddellijk gebeld. Een moeder wilde niet dat haar dochter nog verder ging stappen. Het meisje werd thuis afgeleverd. Twee andere ouders kreeg de politie niet te pakken, zij worden binnenkort geïnformeerd. Ouders spelen een belangrijke rol in het voorkomen van alcoholgebruik onder jongeren. Het stellen van duidelijke regels is een van de belangrijkste voorspellers van minder alcoholgebruik door hun kinderen. ‘Laat ze niet (ver)zuipen!' geeft ouders dan ook mee één duidelijke regel te hebben: Geen alcohol onder de 18 jaar en na 18 jaar met mate.

 

Gezondheidseffecten en ongevallen door alcoholgebruikIn

toenemende mate toont onderzoek aan dat alcohol zeer schadelijke gezondheidseffecten kan hebben voor jongeren. Jongeren raken snel onder invloed en lopen bijvoorbeeld een verhoogd risico op alcoholvergiftigingen. Daarnaast lopen jongeren onder invloed van alcohol meer risico op (verkeers)ongevallen, presteren ze slechter op school, raken ze sneller betrokken bij agressie en vandalisme en hebben ze vaker onveilige seks. Steeds meer onderzoek laat ook zien dat alcohol schadelijk is voor het ontwikkelende brein van jongeren en dat jongeren die vroeg beginnen met drinken op latere leeftijd meer risico lopen op verslavingsproblemen.

Ingezonden door: 112zeeland