Belangrijke telefoonnummers en websites

Als elke seconde telt:

algemeen alarmnummer
112

noem uw naam, meld of politie, brandweer of ambulance nodig heeft en op welk adres u zich bevind.

Niet levensbedreigend:

Politie
0900-8844
Meld misdaad anoniem
0800-7000
 

Brandweer               0900-0904

Doktersdienst

Huisartsenhulp buiten kantooruren, bel het nummer in uw regio

Goes
0900-1785
Vlissingen
0900-1985
Zierikzee
0900-1585
Terneuzen
0115-643000
Oostburg
0115-643000
Bergen op Zoom
0164-273855

Doktersdienst

Huisartsenspoedpost Walcheren – Middelburg

 088-0228135 voor spoed in de avond/nacht en in het weekend

 

Huisartsenspoedpost Schouwen-Duiveland – Zierikzee

 088-0228145 voor spoed in de avond/nacht en in het weekend

 

Huisartsenspoedpost de Bevelanden – Goes

 088-0228125 voor spoed in de avond/nacht en in het weekend

 

storingsnummers

elektra en gas
0900-9009
water en kabel
0800-5160

 

voor doven en slechthorend

alarm nummer
0800-8112
geen spoed wel politie
0900-1844

 

websites:

www.zeelandveilig.nl www.crisis.nl www.risicokaart.zeeland.nl
www.denkvooruit.nl
www.nederlandtegenterrorisme.nl
www.ggdzeeland.nl
www.anwb.nl
www.rivm.nl
www.nietbangmaarvoorbereid.nl

Een noodpakket kunt u aanschaffen via:

ANWB www.anwb.nl

 

 

Beroerte

Een beroerte is een hersenaandoening waarbij de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen plotseling wegvalt. Daardoor kunnen een aantal lichaamsfuncties uitvallen. Hoe sneller hulp verleend wordt, hoe beter het voor het slachtoffer is.

Blaren

Blaren, behalve brandblaren, ontstaan bij wrijving op de huid. Laat blaren bij voorkeur gesloten: prik ze alleen open als ze hinderlijk zijn. Brandblaren mag je zelfs nooit openprikken.

Blauwe nagel

Wat moet je doen wanneer je met je vinger of teen ergens tussen bent gekomen? Bij een beklemming onstaat gemakkelijk een onderhuidse bloeding. Onder de nagel wordt het bloed dan zichtbaar. Bij een grote bloeding kan na verloop van tijd de nagel loskomen.

Blauwe plekken

Bij een kneuzing voelt het gekneusde gebied zacht aan en zie je het donkere bloed onder de huid als een blauwrode plek. Na verloop van tijd stolt dit bloed en kan het zijn dat je een harde knobbel voelt. De plek krijgt daarna allerlei kleuren van blauwzwart tot bruingeel tot de plek helemaal verdwijnt. Een blauwe plek is meestal onschuldig, toch kan het soms zo zijn dat er sprake is van inwendig letsel.

Bloedingen

Let op: als het slachtoffer te veel bloed verliest is dat een levensbedreigende situatie. Het is dus belangrijk om bij bloedingen waarbij het bloed uit een wond spuit of stroomt, snel en goed te reageren. Zo beperk je het bloedverlies in afwachting van de komst van de hulpdiensten.

Botbreuk

Het verschil tussen breuken, ontwrichtingen, kneuzingen en verstuikingen is niet makkelijk vast te stellen. Gelukkig is de Eerste Hulp voor al deze letsels aan het bewegingsstelsel (spieren, botten en gewrichten) dezelfde.

Brandwonden

Er zijn eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden. Het verschil daartussen heeft te maken met de mate waarin de huid verbrand is: oppervlakkig of diep.

Eerste Hulp in 4 stappen

Eerste Hulp is niet moeilijk. Iedereen kan het leren! De basis van het verlenen van Eerste Hulp bestaat uit de volgende vier stappen. Of je je bij het koken in de vinger snijdt, iemand door een val zijn arm breekt of dat er een ernstig verkeersongeval heeft plaatsgevonden, de werkwijze is steeds dezelfde

Flauwte

Een flauwte is een kort en plotseling bewustzijnsverlies als gevolg van een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen. Als het slachtoffer de flauwte voelt aankomen, laat hem dan plat op de grond liggen. Zo wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterd.

Hartstilstand

Hoog cholesterolgehalte, stress, erfelijke aanleg, zwaarlijvigheid en roken zijn onder andere risicofactoren waardoor de kans op een hartinfarct groter wordt. Een hartinfarct is het afsterven van een deel van de hartspier door plaatselijk zuurstoftekort. Hierdoor kunnen ritmestoornissen veroorzaakt worden. Zuurstoftekort verstoort dan de normale prikkelgeleiding in de hartspier. De ritmestoornissen zijn de voornaamste reden van een hartstilstand volgend op een hartinfarct.

Hersenschudding

Door een slag tegen het hoofd kunnen de hersenen als het ware dooreen geschud worden. Daardoor is de normale werking van de hersenen kortstondig verstoord.

Hondenbeet

Het is belangrijk dat na een beet van een hond direct de juiste Eerste Hulp wordt verleend.

Hoofd- en wervelletsels

Hoofd en wervelletsels komen voor bij ongevallen met een plotselinge impact op het lichaam. Bijvoorbeeld bij een verkeersongeval of bij de van de trap. Deze letsels zijn gevaarlijk want ze kunnen verlamming veroorzaken. Bij een vermoeden van hoofd- of wervelletsel moet je altijd de hulpdiensten waarschuwen.

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door pollen (stuifmeel) van gras, bomen en planten. Doordat er meer zon is en de temperatuur stijgt, bloeien de grassen, bomen en planten gestaag en neemt de productie van de pollen toe. Deze pollen worden door de wind verspreid en veroorzaken bij veel mensen hooikoorts.

Huidwond

Toelichting: De verzorging van een huidwond verloopt eigenlijk altijd gelijk, of het nu om een schaafwond gaat, een snijwond, een steekwond, een schotwond, een scheurwond of een bijtwond. Wel doet de ene wond veel meer pijn dan de andere. Omdat er bij huidwonden door besmetting een infectie kan ontstaan, moet je het slachtoffer altijd adviseren contact met een dokter op te nemen. Die kan nagaan of het slachtoffer beschermd is tegen tetanus.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is niet gemakkelijk te herkennen en kan worden verward met andere aandoeningen. Deze aandoeningen behandelen als hyperventilatie kan ernstige consequenties hebben

Inhoud huisapotheek

Ongevallen gebeuren vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om erop voorbereid te zijn. Dat kan onder meer door ervoor te zorgen dat je al het nodige Eerste Hulp materiaal ter beschikking hebt. De meeste ongevallen gebeuren thuis. Een degelijke huisapotheek komt dus zeker van pas. Het is moeilijk om een inhoud van een huisapotheek te bepalen die geschikt is voor alle mogelijke omstandigheden. Hier vind je een lijst met Eerste Hulp materiaal die je in ieder geval in huis moet hebben.

Insectensteek

Meestal is een insectensteek onschuldig en zorgt die alleen voor wat licht ongemak. Als het slachtoffer verschillende keren gestoken is, kan de ingespoten hoeveelheid gif toch voldoende zijn om een zeer ernstige allergische reactie uit te lokken.

Koortsstuipen

Stuipen zijn het gevolg van een overprikkeling van de hersen, waardoor de spieren ongecontroleerde bewgingen gaan maken. Voornamelijk bij baby's en kinderen onder de 5 jaar kunnen stuipen optreden bij een snel stijgende koorts. Koortsstuipen kunnen ook wel eens de eerste tekenen zijn dat een kind ziek is.

Kortademigheid

Kortademigheid is een situatie waarbij het slachtoffer plotseling, zonder dat er een vreemd voorwerp de luchtwegen blokkeert, niet meer goed kan in- of uitademen.

Kwallenbeet

Wanneer je op het strand wandelt of in zee gaat baden kun je in contact komen met kwallen. Kwallen leven in zee. Op hun lichaam bevinden zich netcellen die een stof afscheiden om hun prooi te verlammen. Ook andere neteldieren zoals zeeanemonen of koraal kunnen reacties veroorzaken bij mensen.

Onderkoeling

Onderkoeling is een toestand waarbij het lichaam bij kou de temperatuur niet meer op peil kan houden. De hulpverlening is afhankelijk van of het een beginnende of een diepe onderkoeling is.

Ontwrichting

Het verschil tussen breuken, ontwrichtingen, kneuzingen en verstuikingen is niet makkelijk vast te stellen. Gelukkig is de Eerste Hulp voor al deze letsels aan het bewegingsstelsel (spieren, botten en gewrichten) dezelfde.

Pijn op de borstkas

Pijn op de borstkas kan een van de symptomen van een hartaandoening zijn. In dat geval is snel hulp nodig. Deze situatie mag nooit onderschat worden - ook al ontkent het slachtoffer dat er iets ernstigs aan de hand is!

Spierblessures

Het verschil tussen een breuken, ontwrichtingen, kneuzingen en verstuikingen en spierblessures is niet makkelijk vast te stellen. Gelukkig is de Eerste Hulp voor al deze letsels aan het bewegingsstelsel (spieren, botten en gewrichten) dezelfde.

Tekenbeet

Teken komen steeds meer voor en zijn steeds meer besmet. Het gevaar van teken is dat ze de (chronische) ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Snel verwijderen van het dier verminderd de risico's hierop.

Vergiftiging

Vergiftigingen kunnen veroorzaakt worden door inslikken, inademen, inspuiten of door contact met huid, slijmvliezen of ogen. Het is lang niet altijd duidelijk dat een slachtoffer vergiftigd is. Wel kunnen er aanwijzingen zijn: een open fles met een doodshoofd erop, een draaiende motor, een lege geneesmiddelenverpakking.

Verslikking

Een lichte verslikking is niet zo erg. Het slachtoffer kan dan nog gewoon ademen, hoesten en - hoewel moeizaam - praten. Bij een ernstige verslikking daarentegen, zijn de ademhalingswegen afgesloten, en is spreken, ademhalen of hoesten niet mogelijk. Vaak zit er dan iets vast is de keel. Dit is levensbedreigend.

Voorwerp in de neus

Bij jonge kinderen komt het vaak voor dat ze kleine voorwerpen in hun neus stoppen: knikkers, kraaltjes of kleine speeltjes. Haal nooit zelf een voorwerp uit de neus. De kans dat je het dieper duwt en het letsel verergert, is groot.

Voorwerp in het oor

Bij jonge kinderen komt het vaak voor dat ze kleine voorwerpen in hun oor stoppen: kraaltjes of kleine speeltjes. Haal nooit zelf een voorwerp uit het oor. De kans dat je het dieper duwt en het letsel verergert, is groot.

Vuiltje in het oog

Het kan zeer hinderlijk zijn wanneer je zand, stof, een stukje steen, een insect of een blaadje op de oogbol hebt. Wat stel je vast? Schurend gevoel bij het knipperen of bewegen van de ogen Rode ogen Tranen Troebel zicht

Wintersport

Het wintersportseizoen is weer in volle gang. Om je plezier te verhogen is het van belang om goed voorbereid op wintersport te gaan. Hieronder volgen een aantal tips.

Bron: http://www.1ehulp.nu/Eerste_Hulp_Tips

Zoeken op de website

Zoekt u bepaalde nieuwsberichten? Vul uw zoekcriteria hieronder in.

 

Advertenties

Computerwinkel THE GLITCH in Vlissingen