vr 10 aug - 23:56
De situatie in de Oosterschelde is genormaliseerd. De onderzoeksresultaten van de monsters van het Oosterscheldewater laten een regulier beeld zien. Dit onderzoek naar de kwaliteit van het water is uitgevoerd in opdracht van RWS en Waterschap Scheldestromen.

Ook het eerder gedane schelpdieronderzoek, dat was uitgevoerd in opdracht van het Productschap Vis, toonde reeds aan dat er geen sprake is van enige besmetting.

Op die basis werd de preventieve maatregel tot sluiting van enkele mosselpercelen reeds op 9 augustus 2012 opgeheven. Ouwerkerkse Kreek geïsoleerdHet isoleren van het water in de oostelijke Ouwerkerkse Kreek heeft de gewenste effecten opgeleverd voor de Oosterschelde.

Het probleemgebied is daarmee afgebakend. Momenteel worden door experts verschillende scenario's uitgewerkt om de besmetting in de Ouwerkerkse Kreek op te lossen. Daar het om een niet-inheemse alg gaat, is bestrijding ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht. Maatregelen blijven van krachtDe maatregelen met betrekking tot de Ouwerkerkse Kreek blijven van kracht.

Ook het advies om niet te zwemmen in het aangeduide gedeelte van de Oosterschelde blijft van kracht. Dit heeft niet te maken met de waterkwaliteit, maar met de pompactiviteiten die ter plaatse worden verricht. Er wordt overtollig water uit de schone westelijke Ouwerkerkse Kreek naar de Oosterschelde afgevoerd. Vanwege deze pompactiviteiten wordt geadviseerd niet te zwemmen.Het rapen van schelpdieren wordt ontraden; dit is niet enkel nu zo maar ook onder normale omstandigheden omdat een kwaliteitscontrole ontbreekt.

Ingezonden door: 112zeeland