za 31 mrt - 19:28
Zaterdagmorgen ging voor de bemanning van de KNRM Neeltje Jans de pieper met de melding: ‘Prio 1, Zwemmer in problemen / vermist’. Ongebruikelijk en extra zorgwekkend in deze tijd van het jaar. Het ging om een boot die in de problemen was gekomen in de nabijheid van de Oosterscheldekering. Om die reden werd ook reddingboot Fred in de actie betrokken om zo de kering van twee kanten te kunnen benaderen voor het vinden van de slachtoffers. Ook reddingboot Uly van de KNRM Westkapelle werd door de kustwacht gevraagd te assisteren.

.De bemanning van de Koopmansdank zag kort na vertrek een man op een van de schuiven aan de westzijde van de kering staan, vlak boven het water. Het bleek te gaan om een van de twee opvarenden van een vissersbootje. Hij had op het laatste moment de overstap kunnen maken van het zinkende bootje op de kering. Hevig geschrokken, maar droog en gezond werd hij aan boord gebracht van de reddingboot.

Intussen zag de bemanning van reddingboot Fred aan de oostzijde van de kering een man zwaaiend om hulp roepen terwijl hij zich staande hield op een van de tonnen van de veiligheidslijn. De man was doorweekt, verzwakt en wachtte de hulp klappertandend op. Hij is acuut op de hypothermie brancard gelegd vanwege zijn onderkoelingsverschijnselen.

De gealarmeerde ambulances hebben beide slachtoffers onderzocht. De drenkeling is naar het ziekenhuis in Goes gebracht voor verder herstel. Zijn lichaamstemperatuur was inmiddels 34 graden.

Na het redden van de drenkeling is de bemanning van reddingboot Fred op zoek gegaan naar het vissersbootje van het tweetal. Ook die was snel gevonden. Alleen de neus van het bootje - de Shark - stak nog boven het water uit. Op verzoek van Rijkswaterstaat heeft de Fred het bootje aan wal gebracht in de jachthaven Roompot Marina. Het bootje kan als afgeschreven worden beschouwd.

Aan beide zijden van de Oosterscheldekering ligt een veiligheidslijn waarachter boten normaliter blijven hangen voordat ze dit levensgevaarlijke gebied bereiken. Waarom dat in dit geval niet is gebeurd, is op dit moment nog onduidelijk.
Ingezonden door: 112zeeland
1.jpg
2.jpg
3.jpg