do 16 feb - 19:11
Justitie legt zich er vooralsnog niet neer bij neer dat eigenaar Meddie W. en 16 medeverdachten in de zaak rond megacoffeeshop Checkpoint in Terneuzen vrijuit gaan.

Het Openbaar Ministerie is daarom naar de Hoge Raad gestapt, maar weet nog niet zeker of het dit zogenoemde cassatieverzoek daadwerkelijk doorzet. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde begin februari dat het OM niet het recht heeft de verdachten te vervolgen. Volgens de raadsheren wisten de gemeente Terneuzen en justitie al jaren dat Checkpoint een grotere hoeveelheid softdrugs in voorraad had dan werd gedoogd.

Toch grepen ze al die tijd niet in. Uiteindelijk werden de verdachten vervolgd, omdat zij een criminele organisatie vormden, die de voorwaarden voor de verkoop van softdrugs ernstig overtrad, aldus het OM.

Checkpoint was de grootste coffeeshop van het land. Dagelijks kwamen er 2000 tot 3000 klanten in de coffeeshop. Verreweg het grootste deel van de klanten was afkomstig uit België en Frankrijk. De maximale gedoogde hoeveelheid voorraad softdrugs in Nederland is een halve kilo. Maar met behulp van de gemeente werd er een enorme coffeeshop gerealiseerd met een miljoenenomzet, stelde het gerechtshof vast.

Justitie heeft meer tijd nodig om uit te vinden of het beroep zinvol is, maar heeft daar meer tijd voor nodig. In de wet is vastgelegd dat beroep binnen twee weken moet worden aangetekend.

Bron: Nu.nl

Ingezonden door: Tommieboy