za 8 okt - 09:20
Een vrachtschip met een lengte van 209 meter is in de nacht van vrijdag op zaterdag vastgelopen in de Westerschelde. Het schip ligt al enige tijd vast in het Nauw van Bath, bij de grens van België en Nederland. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd. Zaterdagmiddag, bij hoogwater, wordt getracht het schip los te trekken. Dan zal het scheepvaartverkeer voor grote schepen even worden stilgelegd, aldus Rijkswaterstaat.

Het schip de Repubblica Argentina vaart onder Italiaanse vlag en vervoert auto's. Het was vertrokken uit Antwerpen en onderweg naar Dakar. De oorzaak van het vastlopen is nog onbekend. Een coördinatieteam van Rijkswaterstaat, bergers en deskundigen is ter plaatse.

Het schip ligt naast de vaargeul en zal naar verwachting geen stremming veroorzaken voor de scheepvaart. Het is nog onduidelijk hoe het daar is beland.Het is niet de eerste keer dat een vrachtschip vastloopt in het Nauw van Bath. In 2003 strandde een containerschip met 140 ton gevaarlijke stoffen aan boord. In 2008 zorgde een containerschip van 203 meter voor stremming.

Bron: www.nu.nl

UPDATE 8 oktober 12.00 uur: Om 13 uur is het hoog water, er verzamelen zich nu de volgende (sleep)boten rond het schip. P41 politie, RWS78 Rijkswaterstaat, Octopus oliebestrijding, Multratug 3 (NL), Multratug 5 (NL), Multratug 17 (NL), Union Jade (BE), Union Kodiak (BE), Union Koala (BE), Brugge (BE), De Multratug 11 is ook aangekomen.

UPDATE 12:20 Veiligheidregio Zeeland meldt dat om 13:00 een poging wordt gedaan om vlot te trekken met 7 sleepboten. RWS regelt het scheepvaartverkeer..

UPDATE 13:08 Het schip is losgetrokken en wordt naar de sloehaven gesleept voor inspectie
Ingezonden door: Tommieboy
rep arg.jpg
repubblica argentina 2.jpg
status 8 okt 12uur.jpg
update 8 okt 13uur10.jpg