zo 21 aug - 23:20
Afgelopen zaterdag wappert de gele vlag op het Banjaardstrand ons als strandwachten van de Reddingsbrigade Zierikzee - Duiveland tegemoet. Na een aantal weken van training werd afgelopen zaterdag met “goede weersomstandigheden” het examen van de leden afgenomen. Leden van de Reddingsbrigade trainden eerder dit jaar op 2 vrijdagavonden niet in het zwembad, maar op het strand om een groep leden enthousiast te maken voor de strandwachten opleiding. Er werd in grote lijnen de strandwachten opleiding uitgelegd en er werden reddingen op het droge doorgenomen en geoefend. En dat vonden de leden erg interessant, want we hadden dit jaar weer 9 leden die zich aanmeldde voor de opleiding. Er gingen 6 leden voor hun brevet, 1 lid voor A en 2 leden gingen voor B. Vorig jaar werd er 3 weken aan één stuk hard getraind, maar dit jaar is de training enkele weken op de vrijdagavond en de afgelopen 2 weken ook doordeweeks gegeven op het strandje van Ouwerkerk. Dit is door de leden goed bevallen, maar ook doordat er een aantal keren met de Reddingsbrigade van het Banjaardstrand flink getraind is. De Reddingsbrigade van het Banjaardstrand deed ook examen met 7 leden, waarvan er 5 voor A gingen en 2 voor B. Ook kwam er nog 1 kandidaat uit Haarlem. Bij het examen moeten de leden zowel een theoretische kennis hebben als over voldoende capaciteiten beschikken om een redding uit te kunnen voeren. Allereerst wordt de theoretische kennis grondig getoetst door middel van een theorie examen. Iedere examinator probeert op zijn manier het beste uit de kandidaten te halen. Daarna wordt gelijk de praktijk bij de leden getoetst. De leden moesten eerst verschillende bevrijdingsgrepen op het droge laten zien, zoals de enkele polsgreep, dubbele polsgreep van onder, dubbele polsgreep van boven, voorwaarts omklemming, achterwaarts omklemming, borstgreep en ledengreep. Toen moesten de leden een slachtoffer zo stabiel mogelijk op een brandcard leggen en daarna gelijkmatig lopen. Maar ook het vervoeren van een slachtoffer met een Australische vervoersgreep, diepzwin transport en transport met beademing moesten de leden toetsen. En als laatste sluiten de kandidaten het examen af met de run-swim-run. Tenslotte is het wateronderdeel aan de beurt. Zijn de kandidaten goed genoeg om deel te nemen aan een reddingsoperatie en staat er een goede leidinggevende ? Voor de A - kandidaten de uitdaging om zo goed mogelijk alle reddingen uit te voeren, voor de B - kandidaten de opdracht om een juiste redding op te starten en af te ronden. Het wateronderdeel bestaat uit onder water zwemmen, slachtoffer zwemmend vervoeren en reddingen uitvoeren. De reddingen bestaan uit een: kettinggreep, zwin afzoeken, tuigjes redding en een lijnredding. Er staan als leidinggevende is cruciaal om te slagen. Uiteindelijk moeten de examinatoren er een goed gevoel bij hebben. En er vertrouwen in hebben dat deze kandidaten in geval van een werkelijke redding deze met succes kunnen afronden.

.De examinatoren hadden er ook een goed gevoel bij. Na afloop werd er van de examenvoorzitter een compliment gegeven dat er zo’n hoog niveau was. De examenvoorzitter vertelde, omdat het niveau zo hoog ligt, is iemand die wat zwakker is, meteen slecht. Daar moest goed rekening mee gehouden worden.

De examinatoren vonden het zo bijzonder dat wij een heel hecht team zijn, waarin wel iedereen welkom is en toegevoegd wordt aan het team. Die konden wij als vereniging in onze zak steken !

Gelukkig kreeg de grote meerderheid deze middag hun diploma. Een diploma dat verdiend moest worden vandaag. Deze dag ging bijna iedereen met hun diploma op zak naar huis, helaas is 1 kandidaat gezakt op de theoretische kennis. Alle leden van Reddingsbrigade Zierikzee - Duiveland waren ervan overtuigd dat op dit strand de omstandigheden vele malen moeilijker waren dan het vertrouwde “Ouwerkerk Beach”. Een ervaring die niet snel vergeten zal worden!

Volgend jaar willen de leden van de Reddingsbrigade weer een nieuwe strand opleiding starten. Dit is een gewijzigde opleidingsstructuur, namelijk Lifequard.
Ben je geïnteresseerd ? Kom dan zeker de nieuwe strandwacht opleiding volgen in de zomer van 2012.

 

Ingezonden door: 112zeeland
DSC_0788-border.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
DSC_0666-border.jpg
DSC_0674-border.jpg
DSC_0703-border.jpg
DSC_0747-border.jpg
DSC_0763-border.jpg
DSC_0795-border.jpg
DSC_0804-border.jpg
DSC_0818-border.jpg
DSC_0823-border.jpg
DSC_0911-border.jpg
DSC_0888-border.jpg
DSC_0891-border.jpg