do 30 dec - 18:00
Dit jaar zijn in Zeeland 31 verkeersdoden gevallen. Dat meld het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). In 2009 was dit 21. De laatste jaren schommelen deze cijfers hevig. In 2007 waren het er 20 en in 2008 waren het er 28. Zo wil het ROVZ deze cijfers naar beneden krijgen. Hiervoor hebben zij een plan gemaakt.

Dit heet het nieuwe beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland 2010-2020. Alle wegbeheerders in de provincie Zeeland willen hier aan meewerken. Een doel daarvan is om te proberen de provincie Zeeland tot de verkeersveiligste provincie van Nederland te maken.

Een opvallend feit is dat de meeste verkeersdoden vallen in de groep van kwetsbare verkeersdeelnemers,  circa 60%,  zoals motorrijders in de meeste gevallen kwam dit door andermans verkeersgedrag. De groep van boven de 65 jaar is ook flink gestegen. Zo was het gemiddeld 5 verkeersdoden in de jaren 2007 t/m 2009, dit jaar is dat 10.

Daarnaast zijn er ook verkeersdoden door eenzijdige ongevallen, hierbij zijn geen andere weggebruikers bij betrokken. Dit is zoon 35%. Hierbij gaat het vaak om de bestuurders van een personenauto. Vaak gebeuren deze ongevallen doordat mensen alcohol op hebben en gaan deelnemen aan het verkeer of door te hoge snelheid.

Ingezonden door: Anoniem