zo 20 sep - 23:15
De brandweergroep Ovezande uit de gemeente Borsele is zaterdag landskampioen geworden bij de finale van de brandweerwedstrijden klasse 112 in Nieuw-Beijerland. Van de 358 ingeschreven ploegen kwamen negen ploegen uit in de landelijke finale. Met een puntentotaal van 1.476 punten werd de ploeg uit Ovezande eerste. De ploegen uit ’s-Gravenmoer (1.378 punten) en Ameide/Tienhoven (1.268 punten) behaalden respectievelijk de tweede en derde plaats.

De brandweerploegen kregen te maken met een brandmelding in een aardappelbedrijf in Nieuw-Beijerland. Dit bedrijf was gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw. Ter plaatse trof men een werknemer aan met een brandwond aan zijn arm. De werknemer gaf onmiddellijk aan dat er nog een collega binnen was en dat de brand was ontstaan door werkzaamheden met een acetyleen snijbranderset. In geval van brand kan een acetyleenfles opwarmen en ontploffen. Daarom moest de brandweerploeg deze koelen met een lage drukstraal.De acetyleen fles en omliggende pallets hadden vlam gevat. De brand was ook doorgeslagen naar het naastgelegen pand. In dit pand lag onder andere een radioactieve bron opgeslagen. Deze radioactieve bron was voor vele ploegen een struikelblok. De groep uit Ovezande ging hier op een adequate manier mee om. Door metingen bleek namelijk dat hier toch veilig gewerkt kon worden. In het pand werd ook nog een slachtoffer aangetroffen die gered moest worden. Inmiddels was de palletbrand door het dak gedrongen. Met behulp van een ladderwagen kon deze brand geblust worden.Een belangrijk onderdeel in de wedstrijd was de samenwerking met de officier van dienst en de adviseur gevaarlijke stoffen. Adviezen van deze personen waren zeer bruikbaar voor het goede verloop van de wedstrijd. Bevelvoerder, aanvalsploeg en waterploeg van de groep Ovezande behaalden de hoogste punten van alle ploegen tijdens deze wedstrijd.

 De ploegen, brandweer Westland (groep Maasdijk), Land van Heusden en Altena (groep Hank), Zederik (groep Ameide/Tienhoven), Dongen (groep 's-Gravenmoer), Buren-Culemborg (groep Buren), Zeist (groep Zeist), Hilvarenbeek (groep Hilvarenbeek), Noordneveld (groep Peize) en Borsele (groep Ovezande), streden om de titel. In totaal hadden 358 ploegen zich ingeschreven voor het kampioenschap. Na drie voorrondes in Zierikzee, Horst a/d Maas (Limburg) en Bladel (Noord-Brabant) kwalificeerde de brandweerploeg uit Ovezande zich voor de landelijke wedstrijden. De groep Ovezande bestaat uit vijftien vrijwilligers. De ploeg is sinds 1971 weer landskampioen

 tekst:gemeente Borsele

Ingezonden door: 112zeeland
112.jpg