zo 6 sep - 14:11
De rode vlag wappert op het strand van Hoek van Holland en een waarschuwingsbord met de tekst: ‘pas op gevaarlijke onderstroming’ straalt de strandwachten van reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland tegemoet. Na een aantal weken van training zal nu getoetst worden of de beide kandidaten over voldoende capaciteiten beschikken om een redding uit te voeren. Allereerst wordt de theoretische kennis grondig getoetst door middel van een theorie examen. Iedere examinator probeert op zijn manier het beste uit de kandidaten te halen. Kandidaten die vanuit vier verschillende plaatsen uit Nederland komen. Behalve de brigade van Zierikzee, zijn ook Domburg, de brandweer van Rotterdam en uiteraard de strandwacht van Hoek van Holland deze dag aanwezig.

Hierna is het waterwerk aan de beurt. Onder redelijk extreme omstandigheden wordt het examen in het water afgenomen. Voorbij de eerste branding zwemmen is haast onmogelijk door de hoge golven die er staan. Wie niet op tijd wegduikt in een golf, wordt onherroepelijk mee gespoeld richting het strand.

Tenslotte zijn de reddingen aan de beurt. Hier gaat het tenslotte om. Zijn de kandidaten goed genoeg om deel te nemen aan een reddingsoperatie én staat er een goede leidinggevende? Voor de A-kandidaten de uitdaging om zo goed mogelijk alle reddingen uit te voeren, voor de B-kandidaten de opdracht om een juiste redding op te starten en af te ronden. Tijdens deze reddingen deden zich soms bijzondere dingen voor. Zo werd een slachtoffer van een andere groep aangezien voor een echte drenkeling en moest er ook een kanoër geholpen worden die uit zijn kano was geslagen. Er dan zijn als leidinggevende is cruciaal om te slagen.

Uiteindelijk moeten de examinatoren er een goed gevoel bij hebben. Er vertrouwen in hebben dat deze kandidaten in geval van een werkelijke redding deze met succes kunnen afronden. Helaas kon dit niet van alle kandidaten gezegd worden. Een aantal van hen kreeg dan ook na afloop van het examen te horen dat ze gezakt waren. Helaas voor hen zonder diploma naar huis.

Gelukkig kreeg de grote meerderheid deze middag hun diploma. Een diploma gehaald onder moeilijke omstandigheden, een diploma dat verdiend moest worden vandaag. Ook de beide kandidaten van reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland mochten met diploma huiswaarts keren. Beiden waren ervan overtuigd dat op dit strand de omstandigheden vele malen moeilijker waren dan op het vertrouwde ‘Ouwerkerk Beach’. Een ervaring die niet snel vergeten zal worden!

Tekst: Johanna  Deurloo
www.rbzd.nl

Ingezonden door: Anoniem
DSC_0233-border.jpg
exame_converted.flv
DSC_0001-border.jpg
DSC_0012-border.jpg
DSC_0017-border.jpg
DSC_0030-border.jpg
DSC_0071-border.jpg
DSC_0141-border.jpg
DSC_0182-border.jpg
DSC_0204-border.jpg
DSC_0208-border.jpg
DSC_0222-border.jpg
DSC_0249-border.jpg
DSC_0237-border.jpg
DSC_0254-border.jpg