zo 23 aug - 20:24
Donderdag, Vrijdag en Zaterdag stond weer in het teken van de Zierikzeesche Havendagen. De Havendag trok door het mooie weer vele bezoekers van buitenaf. Dat zorgde zaterdagmorgen voor drukte op de toegangswegen naar de stad.

 Op Zaterdag stonden er op de haven diverse kraampjes, klederdrachtdemonstraties, springkussen, muziek en er was een culinair festival.

Om 14.00 uur konden de bezoekers gratis mee met de rondvaarten op de mosselkotters om neptunus op te halen. Reddingsbrigade Zierikzee - Duiveland zorgde voor de veiligheid van de bezoekers. De veiligheid werd gewaarborgd doordat er minimaal 2 mensen van de brigade aan boord van de kotters waren, en de snelle reddingsboot mee vaarde over de Oosterschelde.

Om 17.00 uur konden de bezoekers ook deelnemen aan het boegsprietlopen. Dit jaar was er weer veel animo voor. Hier en daar werd het einde van de boegspriet dan ook gehaald, en de andere vielen er halverwege al vanaf.

Om 18.00 uur gaf Reddingsbrigade Zierikzee - Duiveland een demonstratie in samenwerking met de KNRM Neeltje Jans. Er waren verschillende Scenario’s zoals:

Situatie 1:
Op de kant staat een hele groep te kijken naar wat komen gaat. Er wordt wat gedrongen en geduwd. Een aantal mensen wordt wat agressief en gaat terug duwen. Uiteindelijk valt een groot deel van deze ruziënde mensen in het water. In het water raken een aantal mensen in paniek, een aantal gaat ook nog door met ruzie maken. Zowel de Jan B. als de Harder halen de diverse slachtoffers uit het water. Dit gebeurd d.m.v. de handreiking.


Situatie 2:
Twee kano’s komen in tegenover gestelde richting naar elkaar toe varen. Het zijn duidelijk onervaren kanoërs die niet goed weten via welke kant men elkaar gaat passeren. Bij een plotselinge zwenking komen de beide kano’s met elkaar in aanraking. Het gaat gelukkig niet hard, maar één van de kanoërs is hier niet van gediend en begint met zijn peddel te dreigen. De andere kanoër reageert hier op door de kano van de ander om te gooien. In het water wordt ook de tweede kano omver gegooid. Zowel de Jan B. als de Harder halen een slachtoffer uit het water. De beide kano’s worden ook mee afgevoerd.


Situatie 3:
4 mensen zijn aan het snorkelen in de haven. De achterste snorkelaar duikt onder water, een 2e duikt hem achterna als hij hem mist. De beide overgebleven snorkelaars raken in paniek als ze 2 mensen missen. De 1e snorkelaar komt na niet al te lange tijd boven drijven, het gezicht in het water. De snorkelaar die hem achterna is gedoken, komt ook boven water en ziet de ander drijven. Hij draait de snorkelaar op zijn rug en merkt dat deze bewusteloos is. In zijn paniek begint hij het bewusteloze slachtoffer te slaan. De beide andere snorkelaars raken volkomen in paniek.

De Jan B. en de Harder komen samen aanvaren. Van de Jan B. gaat iemand te water (in pak) om de 2e snorkelaar weg te halen bij het bewusteloze slachtoffer. Deze persoon wordt zwemmend naar de Jan B. gebracht. Hij is behoorlijk onstuimig. Zodra het bewusteloze slachtoffer alleen ligt, haalt de Harder het slachtoffer m.b.v. de crawl ( een reddingsnet ) naar binnen en geeft zuurstof. De Jan B. haalt vervolgens de beide andere snorkelaars ook nog op.


Situatie 4:
Een bootje met 2 roeiers komt aanvaren in de haven. Blijkbaar is het bootje lek, want de roeiers beginnen te hozen. Er is geen beginnen aan, het bootje komt steeds voller met water te staan.

De Harder en de Jan B. komen ter plaatse. De Harder heeft een sleepverbinding gemaakt en wordt het bootje weg gesleept. De 2 roeiers gaan aan boord van de Jan B.


Situatie 5:
4 personen zwemmen in de haven. Een rubberbootje met 1 persoon aan boord komt aan roeien. Het bootje gaat tussen de zwemmers in varen. De zwemmers vinden dit hoogst irritant en zeggen er wat van. De persoon in het bootje geeft een grote mond terug. De zwemmers nemen dit niet en trekken het bootje om. Eén van de zwemmers verdwijnt onder water. De overige zwemmers raken in paniek, want ze zijn iemand kwijt.

Er wordt een reddingsactie op touw gezet. De Jan B. en de Harder worden ingezet. De persoon die onder water was verdwenen is als eerste aan boord gebracht van de Jan B. Ook wordt er één persoon d.m.v. de tuigjesredding naar de Jan B. gebracht. Beide andere slachtoffers werden aan boord van de Harder genomen.

Deze demonstratie was een groot succus. Het publiek gaf aan het einde een groot applaus !!!

Om 19.00 uur was het gekostumeerd boegsprietlopen. Hier waren ook veel aanmeldingen voor, en er deed ook een groot deel van de Reddingsbrigade mee. Doordat de boegspriet van te voren met water was natgemaakt, ging het ook niet al te gemakkelijk.

Verder draaide er deze avond veel muziek, en was er om 23.00 uur een vuurwerkshow.

www.rbzd.nl

Ingezonden door: Anoniem
DSC_0133-border.jpg
DSC_0038-border.jpg
DSC_0052-border.jpg
DSC_0061-border.jpg
DSC_0075-border.jpg
DSC_0192-border.jpg
DSC_0205-border.jpg
DSC_0276-border.jpg
DSC_0282-border.jpg
DSC_0337-border.jpg
DSC_0536-border.jpg
24-08-2009 110-border.jpg
24-08-2009 118-border.jpg
24-08-2009 181-border.jpg
24-08-2009 207-border.jpg
24-08-2009 226-border.jpg
24-08-2009 277-border.jpg
24-08-2009 310-border.jpg
24-08-2009 374-border.jpg