di 8 feb - 16:07
Middelburg - Een 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is vrijdag 4 februari 2022 omstreeks 16:30 uur door de politie aangehouden op Eindhoven Airport. Voor fraude en oplichting. De man heeft zich in 2021 schuldig gemaakt aan 9 oplichtingszaken en stond daarom gesignaleerd door de Politie.

 



Tegen de verdachte waren meerdere aangiftes gedaan van fraude en oplichting. Dit onder andere van bewoners uit Goes, Rilland, Bruinisse en Oost-Souburg. In totaal liggen er 5 aangiftes in Zeeland en 4 elders in het land. In iedere zaak werd er gesproken over duizenden euro’s die werden buitgemaakt.

Slachtoffers werden gebeld door een “bankmedewerker” en bewogen hun pincode af te geven. Vervolgens werden hun bankpas en in een enkel geval zelf een Random Reader thuis opgehaald. In alle gevallen ging het om oudere slachtoffers.


In november 2021 werd er in Opsporing Verzocht al aandacht gegeven aan deze zaak. De 19-jarige verdachte herkende zich op beelden van de pintransactie die werden uitgezonden in het programma en belde vervolgens zelf naar de politie om zich te melden.


Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze zijn bedreven in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over slachtoffers. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank, een andere instantie, uw dochter of zoon of andere zogenaamde vertrouwde bekende. Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van enige spoed of urgentie. Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Ga hier niet in mee en verbreek meteen de verbinding, dat is helemaal niet onfatsoenlijk!

Om de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit, is belangrijk om wanneer u digitaal gaat, de standaard regels van de ABC in acht neemt: De ABC methode staat voor:

A = alert blijven

Te mooi om waar te zijn, is niet oké
Blijf op de hoogte
Klik nooit zomaar op een link


B = beveilig jezelf

Blijf up-to-date met updates
Gebruik sterke wachtwoorden
Gebruik actuele anti-virus programma’s
Maak offline back-up’s


C = check altijd

Vertrouw je het niet, verbreek het contact
Check de contactgegevens ze van de afzender
Hoort bij onderwerp
Fraude met betaalproducten

Ingezonden door: 112zeeland