do 5 okt - 16:59
Nederland - De 30 internetrechercheurs die woensdag 4 oktober tijdens actiedag Megathon het internet afzochten naar illegaal vuurwerk hebben mooie resultaten geboekt. In een paar uur tijd identificeerden de rechercheurs zo’n 160 online identiteiten – nicknames – die zich met de online handel in illegaal vuurwerk bezighouden.

Dankzij slim recherchewerk wist het team al snel 63 van deze online identiteiten te identificeren. Van deze kopers of verkopers bezit de politie nu naam en adres gegevens. Van de bevindingen is proces verbaal opgemaakt en daarmee gaan politie en Openbaar Ministerie aan de slag. De komende dagen volgen de gegevens van nog 97 nicknames.

De processen verbaal stuurt het vuurwerkteam naar basisteams in heel Nederland. In deze teams gaan agenten vervolgens in overleg met het Functioneel Parket aan de slag. Ze brengen bijvoorbeeld huisbezoeken om handelaren en kopers van illegaal vuurwerk uit de anonimiteit te halen of er wordt een strafrechtelijk onderzoek opgestart.

In de 63 proces verbalen dook ook een signaal met een bekende naam op. Naar deze man deed de politie al eerder onderzoek en hij moet zich dan ook binnenkort voor de rechter verantwoorden. Het feit dat hij onverminderd lijkt door te gaan met vuurwerkhandel kan strafverzwarend werken.

Het speuren naar kopers en verkopers gaat de komende tijd onverminderd door. Op enkele honderden blogs in Nederland wordt illegaal vuurwerk aangeboden. Deze blogs zijn bij de politie in beeld en rechercheurs in het hele land achterhalen de identiteit van aanbieders en kopers. Met de acties wil de politie de online handel een flinke slag toe brengen.

Illegaal zwaar vuurwerk is levensgevaarlijk voor burgers, hulpdiensten en de politie. Uit onderzoek van TNO blijkt dat dergelijk vuurwerk in veel gevallen zo krachtig is, dat dit te vergelijken is met de kracht van een aanvalsgranaat. Na de gewelddadig verlopen laatste nieuwjaarsnacht staat bestrijding van illegaal vuurwerk opnieuw hoog op de agenda van de politie. Geweld tegen hulpverleners en politiemensen is onacceptabel en daarom heeft korpschef Erik Akerboom, die gisteren de actie dag digitaal opende, een aantal maatregelen genomen. Een van deze maatregelen is de proeftuin Vuurwerk, waaruit de actiedag en het onderzoek naar online vuurwerkhandel voortkomen.

Ingezonden door: 112zeeland
pc achterkant.jpg