Selecteer per datum:

do 24 jan - 13:22
Moord, doodslag en overvallen zorgden het afgelopen jaar voor opschudding in de relatief veilige Zeeuwse samenleving. Politie en justitie hadden hun handen vol aan de criminaliteit. Veel zaken konden worden opgelost en kwamen tot een afwikkeling voor de rechtbank. Maar lang niet alles. Een aantal kwesties vergt nog nader onderzoek en is noodgedwongen over de jaarwisseling heen getild. In sommige spraakmakende zaken loopt het spoor dood en ontspringen de daders vooralsnog de dans.

Moord, Michaël ten Napel

 

Woensdagochtend 4 juli rond half twaalf wordt in een sloot aan de Ka­pittelstraat in Westdorpe het ont­zielde lichaam van de 30-jarige Mi­chaël ten Napel gevonden. Op 23 augustus wordt een inval gedaan in een woning aan de Vincent van Goghstraat in Axel. Het huis is van een bekende van het slachtoffer, daar is hij voor het laatst gezien. op 15 oktober wordt in de Europa­laan in Sas van Gent een 41-jarige man aangehouden wegens mogelij­ke betrokkenheid bij de dood van Ten Napel. De verdachte wordt 21 december vrijgelaten. Het Open­baar Ministerie heeft onvoldoende bewijs om hem langer vast te hou­den. Het onderzoek ‘verloopt een beetje moeizaam', zegt OM woordvoerder Martine Pilaar daar nu over. „De zaak is magertjes." Zo­wel OM als politie beschouwen de Sassenaar evenwel nog steeds als de belangrijkste verdachte in deze zaak. „De feiten en omstandighe­den wijzen het meest in zijn rich­ting", aldus de politie.

 

 

Henry Meye

 

Daarmee dreigt deze zaak de zelfde kant op te gaan als de moord op de 55-jarige Henry Meye op 8 juni 2011 in Sintmaartensdijk. Twee verdachten die 20 januari 2012 werden aangehouden werden een maand later wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Pilaar: „We hebben nog wel wat aanknopingspunten, maar die zijn niet dusdanig dat we daar veel mee kunnen. Dit onderzoek staat nu in de sluimerstand." Andere onopgeloste moorden in Zeeland: Ilonka Toth (2008, Vlissingen) en Nermin Kutlu (2006, Terneuzen).

 

 

Moord, John Smidt

 

In de nacht van 22 op 23 oktober raken omwonenden van de Eisenhowerlaan in Axel gealarmeerd door onophoudelijk blaffen uit de richting van de hondenuitlaatplaats. Wanneer ze gaan kijken, vinden ze ook een pet, hondenriem en een plas bloed. De buurtbewoners herkennen de pet en hondje als die van hun 86-jarige buurtgenoot John Smidt. Die zelfde ochtend wordt hij gevon­den, 10 kilometer verderop in een sloot langs de Vissersverkorting nabij Westdorpe. Hij is doodgestoken.

Nog die zelfde week worden in de gemeente Terneuzen twee ver­dachten aangehouden. De 36-jari­ge hoofdverdachte bekent een maand later zijn betrokkenheid bij de moord. Ook zijn 31-jarige mogelijke handlanger zit nog steeds vast. Een derde verdachte die eind november werd aangehouden, een 57 jarige Axelaar, werd een maand later weer vrijgelaten. Hij is nog wel steeds verdachte.

De zaak komt 4 februari pro forma voor de rechtbank. Die zitting wordt gebruikt om kort uit de doeken te doen hoe het strafrechtelijk onderzoek loopt en er zal om verlenging van de voorlopige hechte­nis van de twee verdachten worden gevraagd.

 

 

Chinese restaurants

 

Zes keer waren Chinese restaurants op Walcheren het doelwit van overvallers. De eerste (20 februari) en tevens laatste (30 december) roof in die reeks vond plaats in de uitspanning aan de Visserstraat in Vlissingen. Net als bij de vier andere over­vallen op restaurants in Oost- Souburg (1 maart, Oranjeplein), Middelburg (5 maart, Varkensmarkt), Koudekerke (18 maart, Schuttestraat) en Middelburg ( 15 novem­ber, Zacharias Jansestraat) dwon­gen de daders het personeel met een vuurwapen de kassa te legen.

 

„Gevoelsmatig lijkt het er op dat die zaken verband houden met elkaar", zegt de politie. In alle gevallen zochten de overvallers de restaurants tegen sluitingstijd op. „Maar helemaal zeker weet je dat pas achteraf, wanneer je ze oplost. Het onderzoek loopt nog volop. We hopen echt wel dat we die zaken kunnen oplossen."

 

Waar het onderzoek zich momen­teel op richt en of de recherche mogelijke verdachten op het oog heeft, is informatie die de politie in dit stadium liever nog niet prijs geeft. Wel benadrukt hij dat de recherche, naarmate de tijd vordert, steeds afhankelijker wordt van informatie van oplettende burgers. De restauranthouders worden ondertussen door de wijkagent bij de hand genomen met tips om de kans op een overval zo veel mogelijk te verkleinen. „ Dat ze er geen vast ritueel op moeten nahouden met het wegbrengen van het geld bijvoorbeeld. Of dat ze de deur op slot doen als er bijna geen klanten meer binnen zijn."

 

 

Woningovervallen

 

 

Verschillende keren drongen overvallers woningen bin­nen om veelal oudere bewoners tot hun slachtoffer te maken. Een 75-jarige bewoner van de Stationsweg in Heinkenszand raakte licht gewond aan zijn hoofd toen hij op 17 mei werd overmeesterd. Precies een maand later was het raak op de Cornelisweg in Goes. Twee overvallers drongen de woning binnen en sloten de man des huizes op. Het slachtoffer raakte daarbij licht gewond en wist zich pas de volgende ochtend te bevrijden. Op 23 september was zijn woning andermaal het doelwit, dit keer van vier overvallers. Alert na de vorige ervaring wist hij de daders te verjagen. Bruut waren eveneens de overvallen op een huis aan het Nobelplein in Nieuw Namen (27 juni), waarbij de bewoner geboeid werd achtergelaten, en de overval in de woning van een 86- jarige vrouw aan de Vlissingse Willem Klooslaan (14 december). In al die gevallen loopt het onderzoek nog door, aldus de politie, al moet hij erkennen dat er niet echt veel schot in zit. Dat geldt ook voor de mislukte overval op de supermarkt van de Zoutelandse camping Weltevreden (14 september). Drie jongemannen gingen er na een worsteling met de eigenaar vandoor.

Een 16 jarige verdachte die een maand later werd aangehouden, bleek een waterdicht alibi te hebben. Prijs lijkt de politie wel te hebben met de aanhouding van een tweede verdachte op 11 januari van de gewapende overval van een sporthandel die is ondergebracht in een woning aan de Vlissingse Van Karnebeekstraat (16 september). De daders deden zich aanvankelijk voor als klant. Ze gingen er vandoor met geld en trainingspakken. Ze zitten in hechtenis in afwachting van behandeling van de zaak door de rechtbank.

 

In tegenstelling tot de landelijke ontwikkelingen steeg het aantalovervallen in Zeeland vorig jaar tot 41 in totaal. Opvallend is dat de daders een duidelijke voorkeur hebben voor Walcheren (19 keer) en Zeeuws-Vlaanderen (13 keer). Schouwen-Duiveland bleef als enige regio verschoond van deze praktijken, zo kan worden afgeleid uit de cijfers van de politie. Opvallend is ook dat de meeste overvallers nog vrij rondlopen. Twintig verdachten werden in de kraag gegrepen, voor hun betrokkenheid bij elf zaken.

 

Ingezonden door: 112zeeland