Selecteer per datum:

di 10 nov - 13:34
Vandaag (datum) vindt in de veiligheidsregio Zeeland een grote systeemtest plaats. Dit is een onverwachte alarmeringsoefening op GRIP3-niveau. Doel is het testen van de hoofdstructuur van de crisisorganisatie. De oefening vindt plaats in samenwerking met het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Vlissingen en is om 13.00 uur begonnen. De oefening duurt de gehele middag.

Scenario

De test is om 13.00 uur begonnen met een gesimuleerde melding vanuit het ziekenhuis aan de Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland. Het gaat om een brand met explosie in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen. De brand woedt op de afdeling Nucleaire geneeskunde en gaat gepaard met grote rookontwikkeling en mogelijk vrijkomen van radioactieve stoffen.

 

Waarom een systeemtest

Alle veiligheidsregio's zijn bij wet verplicht om jaarlijks een systeemtest te organiseren. De test geeft inzicht in de kwaliteit van de crisismanagementorganisatie in Zeeland. De Inspectie van Veiligheid en Justitie (VI&J) kijkt mee en gebruikt de resultaten om de minister van Veiligheid en Justitie een actueel beeld te geven over de kwaliteit van de crisisbestrijding in Zeeland op dit moment.

 

Hoe wordt er getest

Aan de test doen alle betrokken bij een GRIP3* situatie mee: meldkamer, Commando Plaats Incident (CoPI), Regionaal Operationeel Team (ROT), Gemeenschappelijk Beleidsteam (GBt) en de betrokken gemeente . Om de test zo realistisch mogelijk te maken wordt op reguliere wijze gealarmeerd. Deelnemende functionarissen worden niet vooraf ingedeeld, maar hebben op dit moment piket. Uiteraard waren zij van te voren niet bekend met datum, tijd en scenario.Er wordt onder andere gekeken naar alarmering, opkomsttijden, opschaling, informatievoorziening en crisiscommunicatie. Ook de onderlinge samenwerking is een belangrijk element.

 

Trainen en oefenen belangrijk

Goed voorbereid zijn op een eventuele ramp of crisis houdt in dat alle betrokken hulpverleners en organisaties uitstekend opgeleid, getraind en geoefend zijn, ieder mogelijk scenario aan moeten kunnen en met iedere mogelijk bedrijf moeten kunnen samenwerken. Tijdens een systeemtest laten de crisispartners zien hoe zij dit doen.

 

ADRZ

Het ziekenhuis is gevraagd als partner mee te doen aan deze systeemtest en was direct bereid een bijdrage te leveren. De directie heeft toestemming gegeven dat op hun terrein de CoPI-unit wordt geplaatst en vooraf hebben specialisten en medewerkers een inhoudelijke bijdrage geleverd aan het realiseren van een zo realistisch mogelijk scenario. Tijdens de oefening is een aantal medewerkers betrokken bij het aanleveren van inhoudelijke informatie. In het ziekenhuis zelf is voor medewerkers en bezoekers niets van de oefening te merken, alles wordt gesimuleerd.

Ingezonden door: 112zeeland