wo 4 feb - 12:37
Meer inbraken, iets minder geweld en minder betrapte dronken rijders. Als gekeken wordt naar 2008 zijn dat voor korpschef Hans Vissers de opvallendste verschillen met het jaar daarvoor. De toename van het aantal woninginbraken vindt hij zorgelijk. Een verklaring voor die stijging van 850 in 2007 naar 977 vorig jaar heeft hij nog niet. De analisten van de politie zijn nog aan het speuren naar de reden.

De stijging vond vooral plaats in Zeeuws-Vlaanderen. Maar ook op Walcheren werd er meer ingebroken in woningen. De hoofdcommissaris sluit niet uit dat een bende in Zeeuws-Vlaanderen actief was of nog is. Want ook de eerste maand van dit jaar kreeg de politie opvallend veel meldingen van woninginbraken uit die regio.

 Als gekeken wordt naar het aantal opgeloste woninginbraken gaat het zowel in 2007 als 2008 om zo'n zestien procent. Hij vindt dat niet slecht. ,,Zit rond het landelijk gemiddelde."

 Het geweld tegen personen nam vorig jaar af. Van 2152 naar 2050 aangiften. Bij bijna driekwart van die aangiften kon de politie ook een dader aanhouden. ,,Bij geweld zijn meestal getuigen en is het dus veel makkelijker om over te gaan tot een arrestatie." Dat geldt ook voor zedenzaken. In 2007 welgeteld 146 aangiften, vorig jaar 144. In 64 procent van de gevallen volgde vorig jaar een aanhouding.

 Een opvallende daling is ook het aantal automobilisten dat betrapt is met te veel alcohol in het bloed: 1679 tegenover 1342 vorig jaar. Die daling komt volgens hem niet doordat er minder wordt gedronken. Wel doordat de politie het afgelopen jaar minder controles hield. Dat heeft volgens hem alles te maken met de hoge werkdruk, de vertrouwenscrisis waardoor de sturing verminderde en de cao-acties van begin vorig jaar toen er veel minder bekeuringen werden uitgeschreven.

 De werkdruk is hoog doordat zo'n tien procent van de agenten nog op school zit. Maar ook doordat de politie vele omvangrijke onderzoeken draaide. Daarbij wijst Vissers naar Checkpoint, de verdronken duiker van de Terneuzense brandweer en zes moorden en doodslagen in Zaamslag, Middelburg, Vlissingen, Sas van Gent, Sint-Jansteen en Terneuzen. Dat aantal van zes is voor Zeeuwse begrippen erg hoog. ,,Zelfs bij bekennende verdachten moet er heel veel werk worden verricht."

 In heel 2008 hield de politie 6011 verdachten van een misdrijf aan. Een jaar eerder waren dat er 6354. De hoofdcommissaris is sinds september interimkorpschef en het valt hem op dat de Zeeuwse politie heel betrokken is. Hij komt zelf uit Rotterdam waar, zo zegt hij, een misdrijf door de politie vaak toch wat meer afstandelijk wordt opgepakt. In Zeeland ziet hij dat er door de lokale bekendheid en betrokkenheid van de agenten er een grote drive is om de criminaliteit aan te pakken.

 Tekst: PZC

 

Ingezonden door: troetelbeer